Koiran hot spot eli kostea ihotulehdus

Koiran hot spot on koirilla melko yleinen, äkillisesti ilmenevä pinnallinen kostea ihotulehdus joka voi olla erittäin kivulias. Tavallisimmin ihotulehdusalue muodostuu pään, kaulan, lantion tai lonkan alueelle. Koiran hot spot tunnetaan myös nimillä koiran akuutti kostea dermatiitti tai pyotraumaattinen dermatiitti.

Hot spot on punoittava, kostea ja usein terävärajainen tulehdusalue koiran iholla. Tulehdusalue voi olla karvaton tai karvapeitteeseen on tarttunut kuivunutta märkäeritettä. Tulehdusalueen koko on tyypillisesti läpimitaltaan 3-20 cm ja se voi hoitamattomana laajentua nopeasti. Tulehtuneen ihoalueen läheisyydessä voi olla pienempiä, ns satelliittimuutoksia jotka kertovat tulehduksen leviämisestä.

 

Tyypillinen  hot spot potilas

Tyypillinen potilas on nuori koira, jolla on tuuhea turkki ja aluskarva. Hot spoteja saavat helposti isot koirat, kuten labradorinnoutaja, kultainen noutaja, berninpaimenkoira, saksanpaimenkoira, rottweiler ja bernhardinkoira. Eräässä tutkimuksessa puolella sairastuneista koirista oli lyhyt, ja puolella pitkä turkki. Tuuhean turkin alla on lämmintä, ja kuivuminen pitkittynyttä kastumisen jälkeen, mikä luo hyvät olosuhteet bakteerien lisääntymiselle. Tavallisimmin hot spoteja nähdään lämpiminä ja kosteina vuodenaikoina, mutta niitä esiintyy ympäri vuoden.

 

hot spot

Noutajilla todetaan kosteita ihotulehduksia usein.

Hot Spotin Taustasyyt

 

Hot spot johtuu paikallisesta ärsytyksestä, kutinasta tai kivusta, joka johtaa raapimiseen, pureskeluun tai nuolemiseen. Ihon suojakerros vaurioituu ja bakteerit pääsevät lisääntymään iholla. Ihomuutos on siis koiran itsensä aiheuttama mutta yleensä taustalta löytyy jokin kutinaa tai kipua aiheuttava tekijä.

Iholoiset ovat tavallinen syy kutinaan. Kirput ja niiden aiheuttama kirppuallergia ovat maailmanlaajuisesti tavallisimpia syitä hot spotien syntyyn, mutta ne eivät ole ongelma Suomessa. Täitä sen sijaan saatetaan meillä tavata erityisesti kylmään vuodenaikaan. Täit viihtyvät korvien takana, ja saattavat johtaa hot spotin syntyyn pään alueella tai lantion seudulla. Kapitartunta aiheuttaa erittäin voimakasta kutinaa erityisesti korvalehtiin ja raajoihin. Punkkien eli puutiaisten aiheuttama kutina on yleensä vähäistä, mutta paikallinen ärsytys voi johtaa hot spotin syntyyn. Punkkeja tavataan useimmiten koiran etuosissa ja pään alueella.

hot spot koiralla

Kuvan koiralla on hot spot täitartunnan aiheuttaman kutinan seurauksena.

Vierasesine ihossa tai korvassa voi aiheuttaa paikallista ärsytystä, samaten paikallisesti annosteltavat lääkkeet herkistyneelle yksilölle. Korvatulehduksesta seuraa usein korvan ja korvan taustan raapimista, joten korvat on syytä tarkistaa aina jos hot spoteja esiintyy pään alueella. Peräpäässä taas anaalirauhasvaiva voi olla ihotulehduksen aiheuttajana. Allergiat altistavat ihotulehduksille, myös hot spoteille. Allergisen koiran ihon suojakerros on puutteellinen ja mikrobit pääsevät helposti lisääntymään iholla. Kutina on allergioissa monesti pitkittynyttä, ja johtaa jatkuvaan nuolemiseen ja raapimiseen.

Myös muut kuin ihosairaudet voivat johtaa ihon vaurioitumiseen koiralla. Luusto- tai nivelkipu voi johtaa kipukohdan nuolemiseen ja pureskeluun, vaikka ontumaa ei aina olisikaan havaittu. Toistuva koiran hot spot esimerkiksi lonkan kohdalla voi olla merkki nivelkivusta.

Karvojen ajelu tai trimmaus voi johtaa ihon suojakerroksen vaurioitumiseen ja hot spotin syntyyn. Ruotsalaisessa tutkimuksessa noin 15 prosentilla sairastuneista koirista ei löydetty minkäänlaista syytä, vaan arveltiin tuuhean turkin alla pitkittyneen kosteuden altistaneen tulehdukselle.

 

Diagnoosi

Nopea taudinkulku ja tyypillinen vaurion ulkonäkö riittävät yleensä diagnoosin asettamiseksi. Usein tarkistetaan löytyykö koiralta iholoisia, korvatulehdusta tai muuta selkeää syytä hot spotin syntyyn. Jos tulehdukset ovat toistuvia, on erityisen tärkeää etsiä taustalla piilevä altistava tekijä.

Hoito

Hoidossa tärkeää on turkin ajelu tulehtuneelta ihoalueelta ja sen ympäriltä. Tulehtunut iho pääsee tuulettumaan ja alueen saa helpommin puhdistettua. Joskus vaurion laajuus selviää vasta kun karvat on ajeltu, sillä tuuhean turkin alta voi olla vaikeaa erottaa muuttunut iho terveestä. Koiran hot spot voi olla erittäin kivulias tai arassa paikassa, joten monesti ajelu onnistuu vasta rauhoituksen avulla.

koiran hot spot
hot spot hoito

Hot spotin hoito aloitetaan karvojen ajelulla.

Tulehtunut iho puhdistetaan kirvelemättömällä puhdisteella, esimerkiksi laimealla jodi- tai klooriheksidiinipitoisella liuoksella. Jos puhdistaminen ei onnistu kivun vuoksi, voi käyttää vaurion pintaan suihkutettavia valmisteita. Pinnallisen, pienen tulehduksen voi hoitaa pelkästään puhdistamalla ja desinfioimalla. Antibakteerinen lääkeshampoo on monelle hyvä vaihtoehto. Joillekin toimivat kutinaa vähentävät tai viilentävät valmisteet. Koiraa estetään vaurioittamasta ihoa enempää esimerkiksi kaulurin tai paidan avulla. Jos hot spot ei parane nopeasti (1-2 päivässä) on otettava yhteyttä eläinlääkäriin.

Hitaasti paraneva, laaja-alainen tai syvempi hot spot-ihotulehdus vaatii eläinlääkärin määräämää hoitoa. Lääkityksen tarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Kortisonivoiteen tai –geelin on joissakin tutkimuksissa todettu nopeuttavan paranemista. Kipulääkitys on joskus tarpeen. Hoidossa olennaista on kuitenkin aina etsiä taustasyy hot spotin syntymiselle, erityisesti jos kyse on toistuvasta vaivasta. Usein hot spot paranee nopeasti kun hoito on aloitettu, mutta on myös vaikeita tapauksia joiden kohdalla hoitoa on muokattava kontrollikäynnillä. Eläinlääkäriin on hyvä olla yhteydessä uudelleen jos paraneminen ei edisty toivotulla tavalla.

 

Ennaltaehkäisy

Ennaltaehkäisy on haastavaa, mutta turkin ajelu tai ohentaminen kesä- ja uimakauden ajaksi voi olla avuksi. Ajeltavaksi voi valita sellaiset ihoalueet jotka ovat erityisen alttiita hot spotien synnylle. Punkki- ja kirppukarkotteita suositellaan sellaisilla alueilla joilla niitä esiintyy. Allergiaan liittyy alttius iho- ja korvatulehduksiin, jolloin allergian hoidon tavoitteena on ennaltaehkäistä tulehduksien uusiutumista.

Uusi hot spot voi ilmestyä myöhemmin samana kesänä tai vasta seuraavana. Joillekin koirille ei koskaan ilmene uusia hot spot-tulehduksia.