Korvien hoidon harjoittelu

Käsittelyharjoitukset kannattaa aloittaa jo pentuna vaikka korvia ei ole tarvinnut aikaisemmin hoitaa. Jos koiralle on jo ehtinyt kehittyä pelkotila korvien käsittelystä ja lääkitsemisestä, on erityisen tärkeää pilkkoa harjoittelu useaan osaan. Näin treenaaminen pysyy mielekkäänä.  

Koiralle kannattaa opettaa etukäteen palkkiomerkki esim. naksutin tai palkkiosana. Videossa käytämme sanaa “yes” palkkiomerkkinä. Huomio! Palkkiomerkin jälkeen tulee aina palkkio! 

Treenikerrat on tärkeää pitää lyhyinä ja harjoitukset helppoina.  Harjoituksissa saa ja kannattaa palata aikaisempiin vaiheisiin, sillä pelkkä eteneminen voi aiheuttaa turhautumista/ahdistuneisuutta tai stressiä. Koira saa istua, seistä tai maata harjoitusten aikana.  

Palkkana voidaan käyttää herkkuja, leluja tai muuta koiraa motivoivaa asiaa. 

Positiivisen vahvistamisen avulla kannattaa opettaa myös kiinnipito kuonosta ja leukakosketus. Nämä ovat hyviä tukitaitoja eläinlääkärikäyntejä silmällä pitäen. 

Huomio! Koulutuksen eteneminen on koirakohtaista ja haluttuun lopputulokseen pääseminen voi kestää useasta viikosta kuukausiin.

 

Alla on selitetty videolla esitetyt harjoitukset: 

Harjoitus 1 

Korvien koskettaminen/hierominen + vihjesana + palkkiomerkki.  Aloita koskettaminen lyhyinä toistoina. Vihjesanan, esim. “korva”, voi lisätä kosketukseen mukaan. Vihjesana voi luoda koiralle turvallisuuden tunteen, eikä korvaan koskeminen tule yllätyksenä.  

Harjoitus 2 

Pullon/ruiskun katsominen + palkkiomerkki.  Toistojen välissä kohde piilotetaan selän taakse. 

Harjoitus 3 

Pullon/ruiskun koskettaminen kuonolla + palkkiomerkki. Toistojen välissä kohde piilotetaan selän taakse. 

Harjoitus 4 

Pullolla/ruiskulla koskettaminen eri puolille koiran kehoa + palkkiomerkki. Harjoitus kannattaa aloittaa koiran takaosasta, sillä tämä voi olla koiralle helpompi sietään kuin pään alue. 

Harjoitus 5 

Pullolla/ruiskulla koskettaminen korvaan + vihjesana + palkkiomerkki. EI lääkettä korvaan. 

Harjoitus 6 

Pullon/ruiskun kärjen laittaminen korvaan + vihjesana + palkkiomerkki. EI lääkettä korvaan.  

Harjoitus 7 

Lääkkeen laittaminen korvaan + vihjesana + palkkiomerkki.  Aikaisemmat harjoitukset täytyy onnistua ilman stressiä/turhautumista ennen kuin siirrytään tähän vaiheeseen. Muista runsas palkkaus.