Siedätyshoitopistoksen harjoittelu

Siedätyshoitoliuos säilytetään jääkaapissa. Puhdista pullon suu desinfiointiaineella (esim. Septidin) ennen uuden annoksen ottamista. Ole tarkka annoksen kanssa! Annoksilla 0,1 ml ja 1,0 ml on suuri ero.  

Ota uusi neula ja ruisku jokaiseen pistoskertaan. Voit ensin vetää enemmän ainetta ruiskuun ja sitten tasata määrän sopivaksi ruiskuttamalla ylimääräisen aineen pulloon takaisin. Ilmakuplat kannattaa naputella pois, muuten aineen määrä on epätarkka. Ilmakuplien pistäminen nahan alle ei kuitenkaan ole vaarallista. 

Pistokset annetaan aina nahan alle. Kohota nahkaa niskassa tai lapojen välissä, pistä aine neulalla koiran suuntaisesti nahan alle tyhjään tilaan. Aspiroi eli vedä mäntää taakse päin ennen aineen pistämistä. Aspiroimalla varmistetaan, ettei neula ole verisuonessa, tätä kuitenkin tapahtuu äärimmäisen harvoin. Jos neulaan tulee verta, vaihda pistopaikkaa. 

 

Siedätyshoidon pistämisen harjoittelu ja pistäminen

Pistäminen voi olla jännittävää niin koiralle/kissalle kuin omistajallekin. Tämän vuoksi harjoittelu on tärkeää. Tällöin pistäjälle tulee varmuutta otteisiin ja lemmikille positiivisia kokemuksia. 

Koiralle kannattaa opettaa etukäteen palkkiomerkki esim. naksutin tai palkkiosana. Videossa käytämme sanaa “yes” palkkiomerkkinä. Huom! Palkkiomerkin jälkeen tulee aina palkkio! 

Harjoitukset voi tehdä yksin tai toisen henkilön kanssa. Jos pistäminen jännittää, kannattaa hankkia apukädet pitämään ja rapsuttelemaan lemmikkiä. Pistosta antaessa voi myös käyttää harhautusapuna koirille suunnattua makutahnaa tai nuolumattoa. 

Harjoitus 1 

Koiran totuttaminen nahan nostamiseen. Aloita nostamalla nahkaa hiukan ylöspäin.  

Nosta nahkaa telttamaisesti lapojen välistä + palkkiomerkki + palkka.  

Harjoitus 2 

Harjoittelua kynän avulla.  

Nosta nahkaa telttamaisesti lapojen välistä ja kosketa koiraa kynän päällä. Pistos koiran suuntaisesti + palkkiomerkki + palkka. 

Kun yllä olevat vaiheet onnistuvat voit siirtyä itse pistämiseen. Pistämisestä seuraa runsas palkkaus. Kannattaa kuitenkin palata välillä aikaisempiin vaiheisiin itse pistosten välillä. Tällä saadaan koiralle turvallinen ja positiivinen rutiini.