Tiedonjyväsiä

Pitääkö koiran korvia puhdistaa?

Ei, jos korva on kunnossa

Terve korva on siisti. Terveen korvan vahantuotanto riittää korvakäytävän ihon suojaamiseen, ja korvakäytävän oma kuljetussysteemi poistaa sitä jatkuvasti niin, että vaha ei kerry korvakäytävään. Normaali korvavaha on meripihkan väristä, ei tumman punaruskeaa eikä keltaista, eikä koskaan limaista tai kosteaa. Terve ja siisti korva ei millään tapaa hyödy puhdistamisesta, mutta tarpeettomasta kosteudesta tai ihoa ärsyttävästä puhdisteesta voi olla haittaa.

Kyllä, jos korvissa on epänormaalia eritettä

Korvatulehduksen seurauksena korvavahan tuotanto voi lisääntyä ja eritteen laatu muuttua. Korvan oma vahan ja eritteiden kuljetusmekanismi voi heikentyä, jolloin eritettä kertyy korvaan. Tällöin olosuhteet korvakäytävässä muuttuvat nopeasti, jolloin erite ylläpitää ja pahentaa alkanutta ongelmaa. Tällöin epänormaalin eritteen poisto on hoidon kannalta välttämätöntä.

korvatulehdus

Korvatulehduksen tunnistaa esimerkiksi punoituksesta, hajusta, lisääntyneestä erityksestä tai korvien kutinasta.

Allergiset ihosairaudet kissalla

Kissojen allergisten ihosairauksien yleisyys ei ole tiedossa. Kissojen allergioita on tutkittu vähemmän kuin koirien, mutta allergisia kissoja tavataan kuitenkin melko usein pieneläinvastaanotoilla.

kissan allergia

Koiran hot spot

Koiran hot spot on koirilla melko yleinen, äkillisesti ilmenevä pinnallinen kostea ihotulehdus joka voi olla erittäin kivulias. Tavallisimmin ihotulehdusalue muodostuu pään, kaulan, lantion tai lonkan alueelle.

hot spot

SLO-kynsisairaus

SLO on lyhenne nimestä ”symmetrical lupoid onychodystrophy”, joka viittaa kynsien immuunivälitteiseen sairauteen.

slo kynsisairaus

Viisi vinkkiä koiran eliminaatiodieetin onnistumiseen

Osana allergiadiagnostiikkaa lemmikeille saatetaan tehdä eliminaatiodieetti ruoka-aineallergian tutkimiseksi

koiran eliminaatiodieetti

Furunkuloosi ja tassutulehdukset koirilla

Furunkuloosi on yleinen ongelma koirien tassuissa, myös noutajilla. Jotta furunkuloosia voi hoitaa hyvin, on tiedettävä miksi ja miten se syntyy.

koiran tassu asentovirhe