Lemmikin siedätyshoito

Lemmikin atopiaa voi hoitaa siedätyshoidolla, lääkehoidolla ja erilaisilla tukihoidoilla. Siedätyshoito on ainoa hoitokeino, jolla voidaan vaikuttaa itse sairauden kulkuun, muu on oireiden hoitoa. Karkeasti arvioituna noin kaksi lemmikkiä kolmesta saa apua siedätyshoidosta.

Siedätyshoidon aikana lemmikille annetaan pistoksina tai suuhun ainetta, jolle se on allerginen. Lemmikin elimistö tottuu tähän allergisoivaan aineeseen eli allergeeniin hitaasti, eikä potilaalle aiheudu enää niin voimakasta reaktiota, kun allergeeni kohdataan luonnossa. Siedätyshoidon koostumus on yksilöllinen, ja se valitaan allergiatestin tuloksen perusteella. Allergiatesti voi olla verinäyte tai ihotesti.

Siedätyshoidon annostelu

Siedätyshoito voidaan antaa suun limakalvolle, pistoksina nahan alle tai pistoksina imusolmukkeeseen.

Suun limakalvolle siedätyshoito annostellaan aamuin illoin. Aineen tulisi olla mahdollisimman kauan kosketuksissa limakalvoon, eli ruokaa ja juomaa tulee vältellä annostelun aikoihin.

Nahan alla pistettävän siedätyshoidon alussa annokset ovat hyvin pieniä, ja pistokset annetaan lyhyin väliajoin. Annosta ja annosväliä kasvatetaan pikkuhiljaa. Pistokset annetaan hoidon alussa klinikalla, mutta useimmiten omistaja opettelee antamaan pistokset jatkossa kotona. Kotona pistettäessä voi olla hyvä ajoittaa pistäminen arkipäivälle, jolloin saa ongelmatilanteissa helpommin apua. Pistämisen jälkeen lemmikkiä ei pitäisi jättää yksin ainakaan tuntiin ilman valvontaa. Raskasta liikuntaa tai ateriaa ei suositella pistämisen kanssa samanaikaisesti.

siedätyshoito

Siedätyshoidolla voidaan vähentää atopiasta kärsivien koirien ja kissojen oireita.

Siedätyshoidon toteutus ja kesto

Tutkimuksissa on havaittu viitteitä siitä että imusolmukkeeseen annosteltava siedätyshoito olisi tehokkain siedätyshoidon muoto. Eläinlääkäri injisoi siedätyshoidon suoraan imusolmukkeeseen klinikalla, tyypillisesti kerran kuukaudessa neljä kertaa. Näiden pistosten jälkeen usein jatketaan siedätyshoitoa kotona nahan alle pistettynä.

Hoidon aikana vastetta seurataan hoitavan eläinlääkärin kanssa yhteistyössä. Jos vaste hoitoon on hyvä, sitä useimmiten jatketaan pitkäkestoisena.

Siedätyshoito voi aiheuttaa allergisen reaktion, lievän tai vakavan. Tavallisin haittavaikutus on lisääntynyt kutina. Nämä reaktiot ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Joka tapauksessa ota yhteyttä siedätyshoidosta vastaavaan eläinlääkäriin, sillä tällaisessa tapauksessa hoitoannosta saatetaan joutua muuttamaan.

Siedätyshoidon aikana voidaan lemmikille antaa edelleen tukihoitoa esimerkiksi pesujen muodossa. Samaten saatetaan tarvita ainakin alkuun lääkitystä kutinan ja tulehdusten hoitoon.

allergiatesti

Allergeenit siedätyshoitoon valitaan allergiatestin tulosten ja lemmikin oirekuvan perusteella.